Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΛΥΑΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ



Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που όλοι γινόμαστε παιδιά με τα παιχνίδια στη θάλασσα , με βόλτες και διασκέδαση. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά πολλά ερεθίσματα, ώστε να προάγουμε το λεξιλόγιο τους, τη μνήμη τους, τον αφηγηματικό τους λόγους και τις γνώσεις τους. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε βρίσκοντας διασκεδαστικούς τρόπους και για τα παιδιά, αλλά και για εμάς (που είμαστε τα μεγάλα παιδιά)!

Παιχνίδια που προάγουν το λόγο και την ομιλία για παιδιά προσχολικής ηλικίας
  1.   Ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας για διακοπές ζητώντας από το παιδί να μας πει τι θα χρειαστεί να πάρουμε μαζί μας.
  2. Φτιάχνουμε στην άμμο γράμματα και παράγουμε τους ήχους, ώστε να τους μιμηθεί το παιδί
  3. Μετράμε τα πυργάκια από άμμο που  έχουμε φτιάξει στην παραλία
  4. Παίρνουμε μαζί στις διακοπές τα playmobil και το καράβι τους και φτιάχνουμε φανταστικές ιστορίες π.χ η ιστορία του κριμένου θησαυρού. Το παιδί θα συμμετέχει συμπληρώνοντας την ιστορία που του δίνουμε και θα ενισχύσουμε το διάλογο, προσποιούμενοι ότι τα playmobil μιλάν και συμμετέχουν ενεργά στην ιστορία που έχουμε σχεδιάσει.
  5. Φτιάχνουμε καλοκαιρινά γλυκά π.χ ζελέ και ζητάμε από το παιδί να μας περιγράψει τα βήματα, που είδε  να ακολουθούμε, κατά τη διάρκεια παρασκευής του γλυκού.
  6. Αν οι διακοπές είναι σε κάποιο χωριό είναι ευκαιρία τα παιδιά της πόλης να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους αφού θα λάβουν ερεθίσματα από στοιχεία της φύσης που δεν τα είχαν δει στην πόλη π.χ είδη ζώων, φυτών κ.ά

Παιχνίδια που προάγουν το λόγο και την ομιλία για παιδιά σχολικής ηλικίας
  1. Τα επιτραπέζια παιχνίδια π.χ φιδάκι, μονόπολη κ.ά βοηθάνε στη διασκέδαση παιδιών και γονέων και στην ταυτόχρονη διατήρηση του διαλόγου μέσα από τη διατήρηση της σειράς του παιχνιδιού
  2. Το ΤΑΒΟΟ είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου και την αύξηση της συγκέντρωσης  προσοχής
  3. Το Scruble θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό μικρών και μεγάλων και θα βοηθούσε στην ενίσχυση της σύνθεσης γραμμάτων προς σχηματισμός λέξεων.
  4. Με τη χρήση παιχνιδιών με παροιμίες π.χ Λίγα λόγια και σοφά, αρχίζουν να εισάγονται στο καθημερινό λεξιλόγιο του παιδιού μεταφορικές έννοιες, με αποτέλεσμα να ενισχύεται και ο αφηγηματικός λόγος.
  5. Τα παιχνίδια γενικών γνώσεων βοηθάνε στη βελτίωση του γνωστικού επιπέδου των παιδιών.

Ας γίνουμε και εμείς παιδιά αυτό το καλοκαίρι και ας παίξουμε με τα παιδιά μας.
Καλό καλοκαίρι και το παιχνίδι τώρα αρχίζει!!